Новини


Завершення сезону бізнес-зустрічей 2024 року. Харчовий бізнес шукає реальні рішення щодо енергозабезпечення промислових потужностей.



Завершення сезону бізнес-зустрічей 2024 року. Харчовий  бізнес   шукає реальні рішення щодо енергозабезпечення промислових потужностей.

Борис Шестопалов (зліва) поруч з  дизельним генератором  електроенергії  дає  інтерв'ю  журналісту  Андрію  Коболєву. Скріншот з  https://www.youtube.com/@kobolev    

 Позитивно завершились   бізнес-зустрічі і практичні  конференції  сезону  2024 року, які щорічно  організовує  РІА Марко Пак для  представників харчового бізнесу в Україні. До участі в роботі конференцій  цього року  активно долучились науковці з провідних  наукових фахових  інституцій України ,  зарубіжні і вітчизняні компанії  впровадження сучасних  інноваційних технологій і  виробництва технологічного харчового обладнання. Медіа-партнером  зустрічей  став  журнал «Світ Продуктів», www.packaging.com.ua.  Журнал також  виступив інформаційним партнером наукових заходів кафедри технологій хлібопекарських  і кондитерських виробів  НУХТ в рамках  програми  Всеукраїнського тижня наукових конференцій  з харчових технологій, отримав подяку  від керівництва університету за низку публікацій щодо здобутків університету і запрошення до подальшої співпраці. Заходи відвідало  близько 1300 представників харчового бізнесу України, що свідчить  не тільки  про успішне виживання бізнесу  в умовах  військової агресії, але й його розвиток.

Нажаль робота підприємств-виробників харчової продукції,  через обстріли агресором  енергетичних об’єктів електропостачання  в опалювальний період 2024-2025 років може бути складною. Експерти очікують  часті відключення  електроенергії, по най оптимістичному  сценарію, протягом  доби до 12 годин.

Нагадаємо, що  в  2023 році на платформі РІА Марко Пак під час панельного обговорення теми «Сучасна модель енергозабезпечення хлібопекарського підприємства», модератором якого був CEO та акціонер компанії HD-Group Борис Шестопалов, приверталась увага до необхідності впровадження альтернативного  джерела електропостачання  підприємств за рахунок проектування  автономних  власних систем енергозабезпечення. За умов сурового сьогодення і загроз відключень електричної енергії  Борис Шестопалов  знову повертається до цієї теми з практичними  міркуваннями, «Як бізнес шукає реальні рішення для енергозабезпечення»,які представив в інтерв’ю журналісту Андрію Коболєву,  опублікованому на https://www.youtube.com/watch?v=kvPZZ5h6AMk  i  https://www.youtube.com/@kobolev .В  інтерв'ю  на прикладі трьох промислових хлібозаводів компанії HD-Group в місті Запоріжжя, яке живе під постійними обстрілами, він обґрунтував  необхідність  створення на бізнесовій основі комбінованих  систем енергозабезпечення для  підприємств харчового бізнесу, до складу яких мають входити постачання електроенергії з мережі  і власне  виробництво і накопичення  теплової і електричної енергії. Для власного виробництва енергії  застосовувати  сонячні батареї,дизельні і газові генератори, утилізатори  тепла  від вихідних газів з теплового обладнання, а в ідеалі – впровадження когенераційних  установок  виробництва  теплової  і електричної енергії. Інвестиції в такі проекти  дозволять виробляти електричну енергію для власного споживання  з собівартістю 4 грн за 1кВт-год.

З урахуванням досвіду Бориса Шестопалова і експертів з енергопостачання підприємств  сформулюємо основні побажання для харчового  бізнесу щодо створення безперебійного  енергозабезпечення виробничих потужностей.

  1. Виконати баланс енергоспоживання виробничих потужностей і визначити  перспективу розвитку виробництва.
  2. Прорахувати бізнесові ризики інвестицій з погляду майбутньої собівартості  продукції.
  3. Наоснові розрахунків ефективності прийняти рішення щодо об’єму  і складу обладнання для  модернізації енергозабезпечення  виробничих потужносте і розробити бізнес-план робіт.

Анатолій Пилипенко, технічний оглядач журналу «Світ продуктів».