У грудні в Києві було зареєстровано першу Асоціацію чизмонгерів та сирних сомельє – об'єднання професіоналів із продажу та презентації сиру.
Про це розповіла сирна експертка ProCheese, співзасновниця фестивалю сирного мистецтва ProCheese Awards, суддя міжнародного конкурсу World Cheese Awards Оксана Чернова.
«Вперше в Україні почали обговорювати ці професії після Фестивалю сирного мистецтва ProCheese Awards у травні 2021 року в Києві, організованого компанією Ardis Group. Цей захід продемонстрував різноманітність і потенціал ринку сиру», – зазначає Оксана Чернова.
За її словами, професії чизмонгера і сирних сомельє тільки-но починають розвиватися в Україні, але вони дуже перспективні. Адже з кожним роком зростає культура споживання продуктів, у тому числі сиру. Люди стають більш вимогливими до продукту, якості подачі, презентації тощо. Це стало однією з причин створення Асоціації чизмонгерів і сирних сомельє – професійного ком'юніті для розвитку української сирної галузі.
Серед цілей Асоціації чизмонгерів та сирних сомельє Оксана Чернова називає: розвиток професійного співтовариства фахівців по роботі з сиром; створення ядра лідерів думок, здатних вплинути та якісно змінити сирну індустрію у сфері роботи з сиром; лобіювання включення до реєстру професій чизмонгера і сирних сомельє; проведення національних конкурсів; введення нових сирних трендів.