Новини


В НУХТ відбулося засідання, присвячене 100-річчю від дня народження професора О. Т. Лісовенка



У 2023 р. видання «Світ Продуктів» започаткувало аналітично-технічний інформаційний  проєкт на тему: «Перспективи використання зернових і бобових культур при виробництві хлібобулочних виробів і снеків із ознаками оздоровчих властивостей у потокових автоматизованих лініях і розробка технологічного обладнання для таких ліній».

Для підготовки науково-аналітичного обґрунтування технологічної частини проєкту  були опрацьовані наукові праці професорки НУХТ В. І. Дробот, залучені й опубліковані в   журналі «Світ Продуктів» статті-роздуми за участю науковців НУХТ: Олени Кохан, Галини Волощук, М. Омельченко, О. Кузьміна. Інститут продовольчих ресурсів НААН  представив для обговорення статтю «Хлібопекарські закваски. Біорізноманіття та властивості» (автори: Л. М. Хомічак, О. В. Науменко). Автори публікацій підтвердили висновок, що найкращим способом отримання хлібобулочних виробів і снеків із ознаками оздоровчих  властивостей  є використання у виробництві, окрім пшеничного, борошна із зернових і бобових культур із внесенням частини борошна із заквасками і заварками.

До технічної стадії проєкту зі створення технологічного обладнання для потокової лінії виробництва формового хліба були залучені ТОВ «Орхарчопромсервіс» (м. Черкаси) й інженер-конструктор Ігор Коваленко, який розробив конструкцію агрегату безперервної дії  для приготування тіста із суміші пшеничного борошна з борошном злакових культур, керуючись працями професора НУХТ О. Т. Лісовенка та його учня професора І. Я. Стадника  щодо дослідження процесів утворення тіста та його механічної обробки на базі теорії математичних розрахунків і низки оригінальних технічних рішень. Оперативна інформація  щодо реалізації проєкту освітлюється на сайті https://www.packaging.com.ua

Саме робота над цим проєктом і надихнула нас на спогади про видатного науковця з НУХТ О. Т. Лісовенка з нагоди 100-річчя від дня його народження, науковою і практичною  спадщиною якого ми користувалися в нашій новій розробці. 

На засіданні кафедри своїми спогадами про багаторічну спільну співпрацю з видатним науковцем О. Т. Лісовенком поділилися ветерани НУХТ, професори В. М. Ковбаса, О. М. Гавва, В. І. Теличкун, доцент ІПДО  НУХТ к.т.н  С. Д. Дудко.

У засіданні кафедри взяв участь технічний оглядач журналу «Світ Продуктів» Анатолій Пилипенко, який ознайомив науковців кафедри з основами проєкту і передав до Наукової  бібліотеки НУХТ брошуру-спогад учня О. Т. Лісовенка, професора Національного  Тернопільського технічного університету Ігоря Яковича Стадника, а також інтерв’ю з учнями О. Т. Лісовенка, учасниками проєкту журналу «Світ Продуктів».

Для довідки: Ігор Коваленко – інженер-конструктор із 18-річним досвідом, засновник українського підприємства I2FOODS із виробництва харчового обладнання, партнер ТОВ «Оргхарчопромсервіс» (м. Черкаси). Пропагує та презентує українське обладнання за кордоном. Нині мешкає в США. Станом на сьогодні виготовлено чотири системи безперервного змішування для сипких продуктів переробки природної сировини. Підтримує концепцію, щоб наука та бізнес в Україні розвивались  у спільній співпраці.

Із наступним замовленням, з метою підтримки науки в Україні, запрошує науковців  кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв НУХТ прийняти участь у процесі виготовлення технологічного харчового обладнання.

Анатолій Пилипенко,
технічний оглядач журналу «Світ Продуктів»