«Хлібний Гурман» – молода, проте амбітна компанія. Її власниця – Тетяна Приходько – створила цей бізнес для задоволення попиту в сегментах екопродуктів і здорового харчування. «Перевага нашого хліба в тому, що ми не застосовуємо розпушувачів, дріжджів, консервантів і покращувачів смаку, а використовуємо виключно натуральні інгредієнти. Наш хліб – це гордість хліборобної справи, він на живій заквасці, натуральний, корисний і смачний», – підкреслює підприємниця.
Від ідеї до реалізації
Більшу частину свого життя Тетяна Приходько працювала геть в іншій сфері – викладала студентам кримінальне право в Національній академії внутрішніх справ. Вийшовши на пенсію за вислугою років, почала шукати свою справу. Пробувала себе у кількох бізнес-сферах, але безуспішно.
«Свого часу один із моїх студентів познайомив мене з Нормундсом Бомісом, власником латвійської хлібопекарної компанії Lielezers maiznica. Коли почалося повномасштабне вторгнення, я вирішила з метою безпеки виїхати з України, і саме до Нормундса звернулася по допомогу. Протягом 8 місяців у Латвії (в містечку Лимбажі) я регулярно навідувалася на його пекарню, спостерігала за виготовленням хліба та іншої випічки. Повернувшись у січні 2023 р. в Україну, прийняла для себе рішення створити подібну пекарню в Україні», – ділиться спогадами пані Тетяна.
І ось 5 травня того ж 2023 р. за підтримки латвійських друзів і партнерів із компанії Lielezers maiznica народилася пекарня ТОВ «Хлібний Гурман», яка нині застосовує вікові традиції хлібопекарського ремесла з випікання бездріжджових хлібів за старовинними технологіями.
На початку шляху
Зайти в ринок, звісно, було непросто, адже конкуренція велика. Особливо коли тебе ніхто не знає. «Я постійно переживала за якість виробів, оскільки спочатку нам часом траплялася проблемна сировина, зокрема, борошно з нестабільними показниками, недоліком клейковини, через що каркас хліба не тримався і розвалювався. Попри це ми вперто вирішили не вдаватися до жодних покращувачів та дріжджів, а намагалися експериментувати саме із закваскою – основою нашого хліба. Адже репутація – така річ, яку завоювати складно, а зруйнувати можна одним необережним кроком. Тому ми робили все можливе, щоб наш продукт залишався натуральним», – згадує директорка ТОВ «Хлібний Гурман».
За її словами, пробиватися в цьому сегменті складно, бо в Україні ринок перенасичений. Окрім того, українські споживачі «розпещені» великим асортиментом. Вижити в такій ситуації можна лише завдяки трьом факторам: якості, ексклюзивності та ціні.
Обсяги виробництва та реалізація
На сьогодні пекарня «Хлібний Гурман» випускає орієнтовно близько 80 тис. буханців на місяць.
Якщо раніше продукція підприємства продавалася тільки в Києві та прилеглих містечках, то нині її можна знайти і в магазинах Білої Церкви та Білоцерківського району, Житомира та Житомирської області, а також Чернігова. Вона є на полицях торгових точок таких мереж як: «Сільпо», «Ашан», «ТРАШ», «Мегамаркет», «Велика кишеня», «Велмарт», «Еко Маркет», «Лоток», а також «Салтівський м’ясокомбінат, «Еко лавка», «Зелена лавка», «Артишок», «Хлібна країна», «Смак традицій», «Фермерські продукти», «Господарство Карвицьких», «Галя Балувана», Freshop, «Мяссіто», «Щедре село» та інші.
Деякі позиції продуктів ТОВ «Хлібний Гурман» постачаються також до закладів HoReCa. Наприклад, у готельно-ресторанний комплекс «Фортеця Гетьмана», ірландський паб Andrew’s Irish Pub на Подолі, ресторан-пивоварню «Солом’янська броварня», в якій із хлібу роблять смачні снеки до пива.
Хлібний асортимент
Нині пекарня «Хлібний Гурман» виробляє вісім сортів бездріжджового хліба.
Найкорисніший із них, за словами Тетяни Приходько, – хліб «Трипільський». Виготовляють його із суміші обойного (грубого помелу), обдирного та сіяного житнього борошна та пшеничного борошна 1 гатунку, завдяки чому він надзвичайно багатий на корисну для людського організму клітковину. Також додається кмин. Збалансований кисло-солодкий смак, що виникає за рахунок додавання неферментованого солоду та пряності робить його особливо ароматним.
Якість хліба починається із закваски
Головною особливістю хлібної продукції пекарні «Хлібний Гурман» є насамперед закваска, яка має складний процес приготування. Для її створення потрібно ретельно підібрати борошно, солод, цукор та інші інгредієнти.
«Та найголовніше – це сам технологічний процес приготування закваски. Найважчим етапом у ньому є витримка. Оскільки закваска – це живий організм, тому мають бути витримані всі умови температурного режиму й технологічних операцій. Протягом 36 годин, поки готується закваска, закладається вся якість хліба», – розповідає технолог компанії «Хлібний Гурман» Антон Потапенко.
Приготування закваски відбувається в натуральних бочках з осики, кожна з яких має свій мікробіологічний склад, що благотворно впливає на розвиток корисних бактерій, що сприяють формуванню правильних смакових і ароматичних властивостей хліба. Поєднання інгредієнтів, натуральне дріжджування та ретельна робота – запорука якісного хліба. І хоча це трудомісткий і складний процес приготування – неповторний смак хліба вартий цієї праці.
Про перспективи
Нині команда компанії «Хлібний Гурман» активно працює задля збільшення обсягів продажів. У найближчих планах – запуск виробництва хлібобулочних виробів, як от хрустке житнє пряне печиво Piparkukas (аналога якому в Україні не має), сирні палички (у їхній рецептурі велика кількість сиру Чедер), бездріжджові слойки, різноманітні дріжджові булочки (наприклад, равлик з корицею, равлик з маком, косичка з корицею, рогалики) та ін.
Тетяна Приходько наголошує: «Я прихильник використання натуральних інгредієнтів. І цього принципу ми дотримуватимемося при виробництві всього нашого асортименту».
Лілія Кравченко