Bakery Food Investment – перший великий виробник хлібобулочних виробів глибокої заморозки в Україні. За два десятиліття своєї діяльності компанія зарекомендувала себе як надійний виробник випічки. Про трансформації та стратегію розвитку підприємства нам розповів його генеральний директор Євген Міщенко.
Як давно Bakery Food Investment працює на українському ринку та які позиції на сьогодні займає в сегменті заморожених хлібобулочних виробів?
Є. М.: Наша компанія працює на українському ринку вже 20 років. У 2004 р. в Україні з’явилася свіжа випічка Fornetti, а в 2005 р. у селищі Козелець Чернігівської області відкрилося підприємство з виробництва напівфабрикатів хлібобулочних виробів «Форнетті-Україна». У 2019-му ми вийшли з сім’ї міжнародної компанії Fornetti і розпочали свій власний шлях.
Назву Bakery Food Investment наша компанія отримала лише рік тому, коли було прийнято рішення про зміну стратегії бізнесу. Ми визначили для себе, що наступні 20 років будемо інвестувати в B2C сегмент, оскільки попередні два десятиліття асортимент був адаптований для B2B-рішень.
На сьогодні Bakery Food Investment – один із найбільших постачальників хлібобулочних заморожених напівфабрикатів із дріжджового листкового тіста в Україні. Наш асортимент налічує понад 60 позицій, зокрема: міні слойки із різноманітними начинками, трубочки з ягідними начинками, сирні кульки, трикутні піци, тісто для домашньої випічки, хот-доги, хачапурі, завитки, сінабони, піцабони та багато іншого. Деякі наші вироби представлені в сегменті Private Label, зокрема, під торговими марками «Легко» та «Премія». Але вже понад рік ми активно просуваємо власні бренди – ТМ Danish і ТМ Fishki Pizza.
Це продукція, яку треба випікати, допікати чи просто розігрівати?
Є. М.: Цими двома торговими марками буде охоплено всі названі вами категорії.
У чому особливість і переваги технології глибокого заморожування саме з точки зору хлібобулочних і кондитерських виробів? Виходячи із цього, чи є обмеження в асортименті продукції?
Є. М.: Технологія глибокого заморожування для хлібобулочних виробів має цілий ряд переваг:
Глибоке заморожування оптимально підходить для більшості хлібобулочних і кондитерських виробів, але не для всіх, особливо для продукції з чутливою текстурою чи специфічним складом.
У 2020 р. була проведена повна реконструкція виробництва: розкажіть про основні зміни під час цього процесу.
Є. М.: Перш за все, ми повністю реконструювали приміщення, збільшивши виробничі площі підприємства до майже 6 тис. м2. Повністю оновили мережі водоочистки та водопостачання, водовідведення, енерго- та газопостачання, вентиляції.
Ми встановили дві автоматизовані високопродуктивні автоматичні лінії для виготовлення сироморожених продуктів із листкового тіста і випечених заморожених продуктів, які потребують тільки дефростації. Ці дві лінії дали змогу збільшити виробничі потужності підприємства на100%, досягти добової потужності в 95 т готового продукту та розширити асортимент.
Окрім того, ми встановили нову систему зберігання, підготовки та подачі борошна, нові тістомісильні машини з автоматизованою системою управління, нове пакувальне обладнання та систему моніторингу температурних режимів цехових приміщень, холодильних і морозильних камер, камер шокової заморозки, яка дозволяє контролювати роботу обладнання в режимі 24/7 зі збереженням всіх даних.
Як побудована система якості та безпечності на заводі?
Є. М.: Система якості та безпечності підприємства Bakery Food Investment побудована, впроваджена та успішно функціонує вже понад 15 років, про що свідчать відповідні звіти аналізування системи, успішно пройдені аудити сертифікаційних компаній, торгових мереж і державних установ. Протягом усього життєвого циклу підприємства ми не отримали жодного результату досліджень готової продукції, який би не відповідав вимогам щодо якості та харчової безпечності.
Наразі Система менеджменту якості та безпечності сертифікована на відповідність вимогам міжнародної схеми сертифікації FSSC 22000, версія 5.1. Уже в березні цього року маємо намір пройти ресертифікацію на відповідність вимогам схеми сертифікації FSSC 22000, але вже версії 6.
Також система якості та безпечності Bakery Food Investment є інтегрованою, оскільки ми добровільно дотримуємось вимог ще одного важливого міжнародного стандарту на харчову продукцію – IFS Food. Ще в 2019 р. підприємство було сертифіковано на відповідність вимог стандарту IFS Food, але через виникнення непероборних зовнішніх чинників (як от коронавірусна інфекція, потім воєнні дії на території України), на жаль, міжнародні аудитори не змогли відвідати наше підприємство з відповідним візитом.
У 2026 р. плануємо пройти сертифікацію за стандартом BRC.
Розкажіть, будь ласка, про експортний напрямок роботи компанії.
Є. М.: У 2024 р. наш завод виготовив понад 11 тис. т продукції, з яких майже 3 тис. т було експортовано.
До повномасштабного вторгнення рф експорт складав всього 5% нашої продукції, але ми мали амбітні плани збільшення цього показника. На жаль, з початком війни нам довелося відкласти плани щодо експорту, але не надовго.
У 2022-2023 рр. ми відкрили для себе ринки Сполучених Штатів Америки, Туреччини, Литви, Латвії, Естонії, Німеччини, Бельгії, Румунії, Чехії. Хоча США, наприклад, – дуже непростий для нас ринок, бо логістика триває більше, ніж сам період продажів: веземо туди продукт 45-50 днів, а продаємо його там за 20-30 днів.
Ми зустрічаємося з викликами, зокрема з сертифікацією продуктів та вимогами до експорту, але це не зупиняє нас. Наприклад, для задоволення потреб експортних ринків ми проводимо обряд «кашрут», щоб наша продукція була кошерною.
В цілому експорт непростий з точки зору періоду комунікації – він утричі довший, ніж комунікація, побудована з українськими каналами збуту.
Найперша, мабуть, тенденція, про яку зараз усі говорять, – це здорове харчування. Як продукти глибокої заморозки вписуються в цю тенденцію?
Є. М.: Зростання популярності здорового харчування змінює вимоги до продукції. Споживачі віддають перевагу продуктам із натуральними інгредієнтами, низьким вмістом цукру, жиру та солі, а також виробам без штучних добавок.
Наша компанія підтримує ці тенденції. Ми використовуємо якісні інгредієнти: борошно з високим вмістом клейковини, вершкове масло, мінімум штучних добавок і барвників. Замінили маргарини з трансжирами на корисніші альтернативи, з низьким вмістом насичених жирів. Використовуємо продукти з високою харчовою цінністю, включаючи до складу корисні інгредієнти, зокрема, насіння (льон, соняшник), горіхи та суперфуди (кріп, шпинат).
Ми пропонуємо листкові вироби для людей із дієтичними обмеженнями, наприклад, безглютенові варіанти, безлактозні чи веганські вироби без використання сировини тваринного походження.
Окрім того, ми мінімізуємо харчові відходи, адже заморожені вироби забезпечують точний контроль порцій, що знижує кількість невикористаної продукції.
Загалом, виробництво заморожених листкових виробів здатне підтримати тенденції здорового харчування завдяки інноваціям у рецептурах і технологіях, що задовольняють попит на корисну та зручну продукцію.
Що ще Ви могли б додати про стратегію Bakery Food Investment?
Є. М.: На найближчий рік наша стратегія пов’язана з імпортозаміщенням на українському ринку індустріальних продуктів, які на сьогодні представлені європейськими виробниками. Зокрема, зараз ми працюємо над впровадження в наше виробництво нового продукту – донатів.
Також запускаємо на український ринок нову лінійку унікальних продуктів – житньо-солодової листкової випічки з різноманітними ситними начинками (соковиті м’ясні, ароматні сирні, міксовані поєднання). Житньо-солодове листкове тісто – інноваційне рішення для тих, хто піклується про здоров’я та шукає збалансований перекус без компромісів. Завдяки особливій технології приготування випічка виходить легкою, хрумкою та водночас поживною.
Раніше подібні вироби можна було знайти лише в крафтових пекарнях, але тепер завдяки індустріальному виробництву компанії BFI вони стануть доступними для широкого кола споживачів. Сучасні виробничі потужності дозволяють гарантувати стабільну якість, високу поживну цінність та збереження автентичного смаку.
Крім українського ринку, плануємо експортні поставки, роблячи житньо-солодову випічку доступною для споживачів за межами України. Це ще один крок до популяризації українських харчових традицій та високих стандартів виробництва на міжнародному рівні. Я впевнений, що житньо-солодова випічка стане справжнім гастрономічним відкриттям для українців і займе гідне місце в раціоні сучасних споживачів як в Україні, так і за кордоном.
Ми також продовжимо інвестувати в енергонезалежність підприємства, оскільки безперебійна наявність електроенергії є критичною для нас.
Розвиватимемо експортний напрям, розширюючи географію продажів. На сьогодні в структурі наших продажів частка експорту займає до 5%. Наша ціль – наростити цей показник до 30%.
Якщо раніше ми зосереджувалися на продукції ready-to-cook, яка потребує приготування, то тепер наш основний вектор – категорія ready-to-eat, де в лінійці будуть домінувати продукти випечені заморожені. Зокрема, плануємо відтворити популярні крафтові продукти в індустріальному масштабі. Перший успішний кейс у цьому напрямі – сінабони.
Зважаючи на те, що Чернігівська область є прифронтовою, і враховуючи, що нам вже тісно на існуючих виробничих потужностях, ми шукатимемо нові регіони, більш безпечні, де ми могли б продовжити нашу історію зростання. При цьому не плануємо релокувати завод, що знаходиться в с. Козелець, просто доповнимо нашу виробничу історію новим об’єктом.
Лілія Кравченко