Новини


Швейцарські вчені розробили упаковку з нановолокна



Вчені Швейцарської федеральної лабораторії матеріалознавства та технології (EMPA) спільно з Lidl Switzerland розробили екологічне плівкове покриття для бананів на заміну пластиковій упаковці. Покриття не є шкідливим для споживача та легко змивається.

Целюлозне волокно EMPA, на розробку якого витратили рік, не просто гарантує свіжість фруктів та овочів, а зберігає їх «значно довше», ніж без покриття. «Невидиму упаковку» виготовляють із вичавок, що лишаються від виробництва фруктових та овочевих соків.

Вичавки, які раніше вважалися відходами, перетворюють у фібрильовану целюлозу та розпилюють на продукт.

Такі біопокриття зможуть замінити багато упаковки на нафтовій основі в майбутньому. Попереднє дослідження «невидимої упаковки» розпочалося ще у 2019 р. Зараз його «успішно» завершено і розпочато основне дослідження.

Розробники будуть випробовувати нановолокно EMPA та вдосконалювати протягом наступних двох років. Є можливість включати в паковання такі добавки, як вітаміни чи антиоксиданти.