23 березня 2023 року відбулась третя конференція циклу «Бізнес-трансформації на агроринку», яка організована Hard Skills Consulting.Звіт про конференцію можна розглянути на сайті за посиланням. В модулі «Енергетична незалежність агрокомпаній» СЕО та акціонер компанії HD-Group Борис Шестопалов повідомив про досягнення в забезпеченні підприємств HD-Grouр основним і резервним паливом, впровадження СЕС і газових генераторів для автономного виробництва електроенергії підприємствами борошняного та хлібопекарського напрямків. В доповіді Бориса Шестопалова хлібопекарську галузь повинні зацікавити умови і висновки щодо використання для власного хлібного бізнесу біометану і скрапленого вуглеводного палива LPG та практичне впровадження СЕС, які були також освітлені і на панельній дискусії РІО Марко Пак «Сучасна модель системи енергозабезпечення хлібопекарського підприємства» .
БІОГАЗ. Пряма мова з доповіді: «Для підвищення надійності енергопостачання наших підприємств, планується будівництво двох біометанових станцій. Запланована біометанова станція на нашому підприємстві у м.Запоріжжя повинна вийти на виробництво орієнтовно 8,37 млн. кВт*год електричної та 5700 Гкал теплової енергії, при цьому, встановлена електрична потужність когенераційної установки на біогазі буде складати орієнтовно 1,2МВт. Розрахунковий вихід СН4(біометану) складає 2,32 млн. нм3 СН4/рік.Інвестиції складуть орієнтовно 3,5-4,0 млн. євро.» кінець прямої мови.
Для більшості підприємств хлібопекарської галузі, які не мають доступу до дешевої сировини для власного виробництва біометану, його застосування буде залежати від логістики постачання і ціни, яка зараз передбачається 650-750 евро за 1000м3. Тому для хлібопекарських підприємств галузі на часі залишається використання таких видів палива: природний газ; дизель; пелети із дервини; і резервно - скраплений пропан-бутан LPG.
Щодо використання пронан-бутанового палива Борис Шестопалов повідомив наступне, кріншот з доповіді:
Суттєве практичне досягнення HD-Grouр має в застосуванні для власного виробництва сонячних електростанцій (СЕС). Так в травні 2022 році за схемою рис.1 впровалжена СЄС потужністю 300 кВт для власного забезпечення електроенергією ТОВ «Запоріжмлин».
Рис.1 Схема мережевої СЕС на 300 квт для ТОВ «Запоріжмлин».
Річне споживання в електричній мережі СЕС становитиме 2 542 593 кВт год.
Представляю економічне обґрунтуванням представленої в інформаційно-технічному проекті РІО Марко Пак «Сучасна модель системи енергозабезпечення хлібопекарського підприємства» пропозиції щодо раціонального використання різних видів палива для хлібопекарської галузі. З допомогою компанії «Укравтономгаз» відслідкували економічну доцільність використання палива, для чого провели аналіз на прикладі хлібозаводу, спроектованого за раціональною тепловою схемою (рис.1) і оприлюдненою раніше на сайті https://www.packaging.com.ua.
Рис. 2 Раціональна теплова схема пекарського цеху хлібозаводу з використанням резервних видів палив і утилізацією тепла вихідних газів. Схема розрахована на споживання 1125 кВт теплової енергії і 150 кВт електричної енергії, що віповідає продуктивності 1800кг/год хлібобулочних виробів.
Таблиця1. Порівняння витрат на різні види палива, рекомендуємих на виробництво теплової енергії в схемі хлібозаводу рис.2. Скріншот з з сайту ukravtonomgaz.ua
Таблиця 2 Порівняння витрат на різні види палива, рекомендуємих на виробництво 150 кВт електричної енергії. Скріншот з з сайту ukravtonomgaz.ua
Аналіз таблиць підтвержує, що виробництво тепла для хлібозаводу тільки за рахунок електричної енергії або дизельного палива є збитковим, в сучасних умовах доцільно використовувати природний газ і в резерві мати пропан-бутанове паливо(SNG). Пелети із деревини по вартості є дійсно самим дешевим паливом, але його використання технічно ускладнене із за логістики постачання палива необхідної якості.
В інформаційно-технічному проекті від РІО Марко Пак були розглянуті пропозиції щодо сучасних іноваційних технологій енергозабезпечення і енергозбереження виробничих підприємств хлібопекарської галузі і коментарі про доцільність їх застосування в галузі. Розраховуємо, що висвітлена інформація буде корисною при роздумах про функціювання хлібопекарської галузі після закінчення війни.
Анатолій Пилипенко, технічний оглядач журналу «Хлібний і кондитерський бізнес».