Технології


Контроль упаковки, яка контактує з харчовими продуктами



Хімічний склад пакувальних матеріалів для харчової продукції вже довгий час є надзвичайно актуальною темою. Дослідження безпечності й екологічності хімічних речовин в упаковці та споживчих товарах спричиняють внесення змін до законодавчих норм, розроблення і впровадження нових законів, яких пакувальна галузь має неухильно дотримуватися. Одним із найбільш обговорюваних питань упродовж кількох років є використання фталатів.

Що це за речовини?

Фталатами, або фталатними естерами, називають органічні ліпофільні сполуки, котрі переважно використовують як пластифікатори, щоб підвищити гнучкість, прозорість і витривалість пластмас. Тривале вживання в їжу продуктів, запакованих у тару зі вмістом цих речовин, неодмінно матиме згубний вплив на організм людини.

За твердженнями науковців, фталати завдають найбільшої шкоди ендокринній системі й можуть призвести до таких проблем зі здоров’ям:

  • Порушення обміну речовин
  • Ожиріння
  • Зниження чоловічої фертильності
  • Цукровий діабет
  • Рак молочної залози

Регуляторний підхід до фталатів у світі

У травні минулого року FDA (Управління з продовольства і медикаментів США) відкликало дозволи на контакт із харчовими продуктами 23 фталатів і двох інших речовин, що використовуються як пластифікатори, клеї, піногасники, мастила, смоли. Нині у Штатах можна застосовувати лише дев’ять фталатних естерів у виробництві полімерів, що контактують із харчовими продуктами. Сполуки заборонено додавати безпосередньо в харчову продукцію.

У Європейському Союзі також обмежено використання фталатів, які вважаються небезпечними для здоров’я людини, відповідно до Регламенту REACH, Директиви про безпечність іграшок, Директиви RoHS (обмежує вміст шкідливих речовин у різних категоріях товарів), Регламенту про пластикові матеріали, що контактують із харчовими продуктами (ЄС) 10/2011.

У списку речовин, до яких є серйозні претензії в ECHA (Європейського хімічного агентства), присутні:

  • BBP
  • DEHP
  • Біс(2-етилгексил)тетрабромфталат
  • Біс(2-метоксиетил)фталат
  • DBP
  • DCHP
  • Дигексилфталат
  • Диізобутилфталат
  • Диізопентилфталат
  • DPP
  • n-пентил-ізопентилфталат

У деяких випадках ці речовини дозволено використовувати лише за певної межі міграції та лише для окремих категорій продуктів. Наприклад, пластифікатори у виготовленні одно- й багаторазової упаковки для нежирної їжі (за винятком дитячого харчування): DBP – до 0,3 мг/кг, DEHP – до 1,5 мг/кг, BBP – до 30 мг/кг.

З нашими приладами Ви будете впевнені в контролі!

Компанія ХЛР – лідер ринку лабораторного обладнання – пропонує Вам сучасне перевірене рішення для аналізу фталатів у пакувальних матеріалах, що контактують із харчовими продуктами. Це газові хроматографи Chrozen GC від нового партнера ТОВ «Хімлаборреактив», південнокорейської компанії YoungIn Chromass.

Модель ChroZen GC YOUNG IN Chromass належить до шостого покоління газових хроматографів, має привабливий дизайн та інтуїтивно зрозумілий РК-дисплей, оснащена найсучаснішими технологіями апаратного й програмного забезпечення. Потужний UPC (модулю контролю тиску) забезпечує підвищену чутливість і відтворюваність, що дає змогу здійснювати якнайточніший аналіз фталатів та інших шкідливих речовин і сполук.

Звернувшись до компанії ХЛР, Ви отримаєте фахові відповіді на будь-які запитання та повну методичну й сервісну підтримку щодо роботи високоточного обладнання південнокорейського виробника. Чекаємо на Вас!