Статті


«Галіція-Трейд»: перетворюємо виклики на розвиток



– На сьогодні які позиції на ринку займає «Галіція-Трейд» та з якими потужностями?

Ірина Бігун-Тетерка: «Галіція-Трейд» є першим і найбільшим виробником соків прямого віджиму в Україні.

У цьому сегменті наша частка складає орієнтовно 90%. Якщо ж оцінювати ширше – весь ринок соку, з урахуванням і сокомісних напоїв, і нектарів, і відновлених соків, то маємо близько 10%.

Сьогодні на підприємстві працює декілька сучасних виробничих ліній для різних форматів продукції. Загальна продуктивність сягає 200-220 т готового продукту на добу.

Загальна площа наших виробничих потужностей перевищує 11 тис. м².

– Які корективи в діяльність компанії внесла війна?

І. Б.-Т.: Попри те, що наше підприємство знаходиться у відносно спокійнішому регіоні, ми теж стикаємося зі всіма викликами, які несе за собою війна. Передусім, це постійна необхідність організаційних змін і кадровий дефіцит. Як наслідок, ми змушені об’єднувати певні посади, розширювати функціонал і коло обов’язків окремих спеціалістів або ж вдаватися до автоматизації там, де це можливо.

Із початком війни ми також втратили частину дистрибуції в окупованих чи надто небезпечних регіонах, що змусило активніше розвивати інші канали збуту чи активізовувати існуючі.

Додатковими викликами стали також загальне зменшення числа споживачів через виїзд значної кількості населення та економічна напруженість в країні. Купівельна спроможність зменшилася, а сік ніколи не був предметом першої необхідності. Зважаючи на ріст цін на ринку соку попит на нього помітно скоротився.

Не менш відчутними стали труднощі, пов’язані з ланцюжками постачання, – через тимчасову зупинку чи повне припинення діяльності певних постачальників. Це змушує нас шукати альтернативи, дуже швидко вносити зміни в асортимент і перебудовувати внутрішні процеси. Додамо до цього волатильність ринку соку, курсові коливання, нестабільність на ринку розхідних матеріалів, постійне зростання собівартості, труднощі з електропостачанням і нестачу окремої сировини.

Однак, я не можу сказати, що ми були змушені вдаватися до кардинальних дій. Навпаки, всі виклики ставали для нас поштовхом до оптимізації та пошуку нових рішень. І головне – ми продовжуємо розвиватися та забезпечувати споживачів якісним продуктом.

– Як за роки війни змінювалися обсяги виробництва компанії та її асортимент?

І. Б.-Т.: Парадоксально, але в перший рік війни ми стикнулися з величезним попитом на нашу продукцію. Здебільшого через те, що частина конкурентів тимчасово зникла з полиць, а мережі намагалися максимально швидко заповнити дефіцит товарів, щоб створити своєрідний заспокійливий ефект для покупців. У той час на нас буквально сипалися замовлення.

Однак, бізнес поступово адаптувався до суворих реалій і навчився справлятися зі всіма викликами: деякі компанії змогли відновити виробництво чи релокувати його, на ринок повернувся імпорт у збільшених масштабах, конкуренція знову зросла. Тож цей посилений ефект першого року війни почав спадати.

Водночас саме війна стала для нас поштовхом до розвитку. Наприкінці 2022 р. наш портфель продуктів поповнився ще однією торговою маркою – соками та нектарами «Світанок». Це більш бюджетний продукт, який виготовляється за технологією використання концентратів і пюре, але при цьому із високими якісними й органолептичними показниками, та має широку смакову палітру – від традиційних до екзотичних смаків.

Крім того, минулого року світ побачила наша нова лінійка продукції в категорії дитячого харчування для наших найменших споживачів – малюків від 6 місяців. Вона створена на основі рекомендацій експертів у сфері дитячого харчування, нутриціологів і світових педіатричних практик. Ця продукція має ретельно збалансовані унікальні смаки та містить виключно натуральні складники без жодних сторонніх інгредієнтів, як-от води, аскорбінової чи лимонної кислоти.

Фактично за останні три роки ми розширили наш асортимент додатковими 30-ма SKU і не плануємо на цьому зупинятися.

– Продукція «Галіція-Трейд» також експортується?

І. Б.-Т.: Так, близько 90% нашої продукції реалізується на внутрішньому ринку України, ще 10% ми експортуємо.

Активно експортний напрямок ми почали розвивати лише у 2023 р. Наша компанія бере участь у міжнародних профільних виставках, ми вже маємо налагоджені ланцюжки постачання до кількох країн і бачимо в цьому велику перспективу. Це непростий шлях, але ми готові пропонувати світовим споживачам те, чого вони потребують. Впевненими кроками ми йдемо до успіху й у цьому напрямку.

– Для своєї продукції компанія використовує сировину тільки із власних угідь чи співпрацюєте і з фермерами?

І. Б.-Т.: У складі нашої групи компаній є власні яблуневі та вишневі сади. Сьогодні приблизно 50% сировини ми отримуємо з власних угідь. Решта – це зовнішні поставки: або безпосередньо самих плодів для подальшої переробки, або ж готової сировини, наприклад, екзотичних пюре.

– На зовнішніх ринках закуповуєте те, що не росте в Україні?

І. Б.-Т.: Так, і не тільки. Насправді, в нас дуже широка географія постачання: від Коста-Рики й Індії до Греції чи Іспанії та ін. Мова йде як про екзотичну сировину, яка не росте на території України, так і про окремі види ягід, на які в Україні буває неврожай, або вони, наприклад, суттєво здорожчали в ціні.

– Як війна вплинула на забезпеченість підприємства сировиною?

І. Б.-Т.: Найгостріше ми відчули дефіцит томатів. Основні насадження цієї культури знаходяться у південній частині України, та через окупацію певних регіонів і постійні обстріли врожай або неможливо було зібрати, або він був знищений. У перший рік війни альтернативи не вдалося знайти навіть на зовнішніх ринках, тому ми були змушені обмежити продажі томатних SKU. Зараз ситуація вже стабілізувалася.

У той же період виникли проблеми з постачанням груші, тому що основні господарства розташовані на межі Дніпропетровської та Запорізької областей. Як і збір урожаю був проблемним, так і сама доставка під обстрілами.

На щастя, сьогодні ми не відчуваємо дефіциту жодної сировини.

– Як «Галіція-Трейд» підходить до питань сталого розвитку?

І. Б.-Т.: У нас впроваджена політика сталого розвитку, розроблена відповідно до вимог національного законодавства, міжнародних стандартів і, зокрема, вимог певних партнерів, наприклад, компанії McDonald’s. Впровадили ми цю політику, власне, у 2025 р., але поступові кроки почалися задовго до цього.

Зокрема, ми оптимізували споживання води, електроенергії та сировини у виробничих процесах, запровадивши енергоефективні технології. Частково ми використовуємо зелену електроенергію завдяки встановленню сонячних панелей. Окрім того, ми зменшуємо споживання електроенергії шляхом вимикання обладнання, яке не використовується, і надаємо перевагу власне енергоефективним приладам.

На підприємстві діють системи збору, очищення та повторного використання води, що дозволяє ефективно управляти, як водоспоживанням, так і водовідходами.

Також у нас налагоджена система сортування відходів і впроваджено реворкінг.

Упаковка – це ще один важливий напрямок. Ми використовуємо екологічно безпечні матеріали, зокрема, розкладні. Нещодавно перейшли на інший тип ковпачка, з меншим вмістом пластику та невідривною кришечкою.

У найближчих планах – заміна пластикових трубочок на паперові у форматах соків для діток.

Ми повністю відмовилися від одноразового пластику в офісних і побутових зонах, використовуємо багаторазовий посуд і диспенсери для води. Мінімізуємо використання паперу, оцифровуємо всі документи та використовуємо двосторонній друк.

Сталий розвиток для нас – не формальність, а щоденна практика, яка дозволяє бути відповідальним перед споживачем і довкіллям.

– Які інвестиції Ви вважаєте найбільш ефективними та доцільними в поточних умовах – технології, маркетинг, логістика?

І. Б.-Т.: Однозначно – в технології, роботизацію та автоматизацію. Це дозволяє зменшити залученість людей та вивільнити їх для більш складних і цінних процесів. В умовах кадрового дефіциту це дуже важливо: те, що може робити машина, має робити машина.

Наприклад, ми вже впровадили штучний інтелект у сфері мерчендайзингу, автоматизувавши розпізнавання полиць. Раніше на цій ділянці було залучено двоє співробітників, які займалися рутинною роботою, переглядаючи фотографії з торгових точок. Зараз це робить штучний інтелект, а люди вивільнені для інших важливіших питань.

Чи, скажімо, в аналітичній сфері – ще недавно для збору певних даних аналітик витрачав декілька тижнів часу та ресурсу, а зараз за допомогою автоматичних аналітичних рішень він вже отримує готову інформацію для подальшого аналізу.

На виробництві ми теж активно рухаємося в бік автоматизації, адже дефіцит робітничих спеціальностей відчувається дедалі гостріше.

І ще один безумовний напрям – маркетинг. Яким би якісним не був продукт, про нього потрібно розповісти світові. А це завдання маркетингу.

– Що у компанії в планах – нові продукти, формати, ринки?

І. Б.-Т.: Я вже згадувала, що ми активно розвиваємо експортний напрямок і надалі плануємо брати участь в ключових міжнародних виставках для залучення потенційних клієнтів.

Варто зауважити, що експорт має свої виклики. Наприклад, необхідність частої зміни реалізаційних цін через дуже швидку зміну собівартості кінцевого продукту, що дуже важко сприймається іноземними замовниками, курсові коливання, внутрішні обмеження імпорту, національні особливості та споживчі вподобання, сильні внутрішні виробники, але я впевнена, що наш продукт вартий світового визнання.

Ще один важливий вектор – категорія дитячого харчування. Ми плануємо розширювати асортимент і запускати нові продукти, яких потребують маленькі споживачі.

У категорії соків ми теж не стоїмо на місці: частину асортименту будемо оновлювати, а частину доповнювати новими продуктами, адже вподобання та потреби споживачів постійно змінюються.

Як би складно не було сьогодні, ми впевнені у своєму майбутньому, бо точно знаємо, що можемо дати найкраще. Ми продовжуємо розвиватися, щоб і надалі тішити наших споживачів якісним продуктом, створеним з любов’ю.

Лілія Кравченко