У 2025 р. РІА «Марко Пак» і Національний університет харчових технологій продовжують співпрацю зі спільного висвітлення актуальних питань розвитку харчової промисловості.
Приємною новиною була позитивна оцінка зустрічі «Хлібопекарський бізнес 2025», програма якої була цікавою та насиченою науковою і практичною інформацією щодо сучасних тенденцій у хлібопекарській галузі, від завідувача кафедри хлібопекарських і кондитерських виробів, д.т.н. Володимира Ковбаси та професорки цієї кафедри Олени Білик, які долучилися до цього заходу (https://nuft.edu.ua/news/podiyi/predstavniki-nuxt-–-na-biznes-zustrichi-«xlibopekaskij-biznes»).
У рамках цієї співпраці ініційована розмова-спогад сучасників про Українського Науковця, професора НУХТ Олексія Тимофійовича Лісовенка, присвячена 100-річчюю з дня народження (24 березня 1925 р.).
Олексій Тимофійович Лісовенко – видатний фахівець у галузі харчових технологій. Він розробив теорію процесів перемішування в тістомісильних машинах на базі аналізу енергетичного балансу процесу, відпрацьованого на моделі.
В інтерв’ю технічному оглядачу журналу «Світ Продуктів» Анатолію Пилипенку провідний спеціаліст кафедри обладнання для харчових технологій Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя, д.т.н., професор Ігор Якович Стадник, к.т.н., доцент, заступник директора Інституту післядипломної освіти НУХТ Сергій Дмитрович Дудко, а також інженер-конструктор харчового обладнання Ігор Коваленко поділилися своїми спогадами про життя Олексія Тимофійовича та роздумами про продовження традицій наукової школи, яку започаткував професор О. Т. Лісовенко.
Приводимо витяг із цього інтерв’ю зі спогадами професора І. Я. Стадника.
– Ігоре Яковичу, хто для вас професор О. Т. Лісовенко?
І. С.: Кажуть, що науковець – це людина високих організаційних здібностей, самовіддана, дипломатична, щира, жертовна, віддана своїй справі. Це не просто професія, це покликання, що вимагає безмежної відданості та постійного самовдосконалення. А коли об’єднуються всі ці риси в одній людині, ми отримуємо справжнього Учителя – людину, яка не просто ділиться знаннями, а й надихає на нові досягнення, формує майбутнє своїх учнів і колег. Таким яскравим прикладом був Олексій Тимофійович Лісовенко – доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри машин і апаратів хлібопекарського виробництва Київського технологічного інституту харчової промисловості (нині Національний університет харчових технологій), видатний фахівець у галузі харчових технологій. Закінчив Київський технологічний інститут харчової промисловості в 1956 р., де й розпочав свою педагогічну та наукову діяльність. Від 1977 до 1996 рр. Олексій Тимофійович очолював кафедру машин і апаратів хлібопекарського виробництва. Із 1997 по 2000 рр. працював професором і завідувачем секції обладнання та будівництва підприємств хлібопродуктів цієї кафедри. Його наукові дослідження й педагогічна діяльність мали великий вплив на розвиток хлібопекарської галузі та навчання майбутніх фахівців у цій сфері. У своїх сучасних наукових і технічних розробках ми постійно користуємось його надбанням.
Повністю інтерв’ю Анатолія Пилипенка буде розміщене в журналі «Наукові праці Національного університету харчових технологій» у найближчому (квітневому) номері.
Анатолій Пилипенко
для сайту https://www.packaging.com.ua
березень 2025 року